Sunday, 09 June 2019 14:27

ATENȚIE LA NEATENȚIE! SFATURI PENTRU EXAMEN (P1)

Written by
Rate this item
(0 votes)

Mai sunt câteva zile pâna la examenul de admitere la liceu. Profit de ocazie pentru a veni cu câteva sugestii și sfaturi pentru proba la matematică. În primul rând nu uitați să vă luați cu voi un penar care să conțină strictul necesar și anume: un creion bine ascuțit și ascuțitoarea aferentă, un stilou cu cerneală albastră sau/și un pix (sau două) cu pastă albastră. Orice altă culoare nu se admite. Apoi o gumă de șters, o riglă gradată sau/și un echer și un compas. Acestea toate e bine să le aveți la voi.

La scrierea numelui și sigilarea acestuia pe lucrare, urmați exact instrucțiunile date de profesorii supraveghetori. Dacă totuși nu înțelegeți sau nu sunteți siguri de ceva, intrebați-i pe aceștia. Nu pe colegul din spate sau din față. Fiți atenți la toate indicațiile și regulile prezentate de profesorii supraveghetori. Vă privesc pe fiecare dintre voi în egală măsură.

În al doilea rând, la desenele pe care le aveți de făcut, folosiți creionul. Astfel puteți șterge dacă ați greșit ceva. Punctele de la geometrie, adică punctele de pe o dreaptă, vârfurile poligoanelor sau ale corpurilor, punctele de intersecție etc, simbolizați-le prin acel x mic. Nu cerculețe, guguloaie sau alte semne ciudate sau neconsacrate. Riscați să fie considerate semne și să vi se anuleze lucrarea. Prin semn se înțelege orice notație sau simbol nepermise care poate fi considerat(ă) un mod de recunoaștere a unei lucrări la corectare, de către un profesor. Mai pe scurt și mai clar, o tentativă de fraudă.

Când primiți foaia de examen, nu vă grăbiți să începeți rezolvarea subiectelor. Acordați-vă un minut pentru a parcurge citind, toate subiectele. Începeți cu ceea ce vi se pare mai ușor. Ordinea de abordare și rezolvare a problemelor vă aparține în totalitate. De exemplu nu este nici o problemă dacă începeți cu rezolvarea unui subiect de geometrie. Așadar, citiți cu atenție toate subiectele, apoi stabiliți ordinea în care doriți să le rezolvați!

Examenul durează două ore din momentul în care vi se permite să începeți rezolvarea subiectelor. Pentru a avea o oarecare orientare în ceea ce privește timpul acordat rezolvărilor este bine să știți că:

-pentru primul subiect, care cuprinde noțiunile elementare din matematică, nu e bine să depășiți 15 minute. Dacă totuși se întâmplă asta, înseamnă câ nu prea ați dat pe la școală. În principiu, 7-10 minute sunt suficiente pentru rezolvarea lui în întregime și corect.

-pentru al doilea subiect, ar trebui să vă rezervați maxim 45 de minute. Cam 35-40 de minute ar trebui să fie timpul de rezolvare la acest subiect. În acest moment, cand ați terminat și subiectul 2, ați parcurs jumătate din timpul de examen.

-asta înseamnă că pentru subiectul 3 vă rămâne o oră. Cam jumătate de oră la fiecare problemă, ceea ce înseamnă 10 minute pentru fiecare subpunct. Voi decideți dacă e suficient. Eu zic că este.

Dacă aveți nevoie să corectați ceva, ori ștergeți cu guma dacă  este scris cu creionul, sau tăiați cu un X fragmentul care considerați că este greșit. Semnul X trebuie să fie suficient de mare căt să acopere paragraful pe care îl considerați greșit. Nu tăiați de 2 ori.

Aveți voie să rezolvați prin orice metodă cunoscută de voi, cu excepția cazului când în enunț se specifică o metodă anume pentru rezolvarea exercițiului. De exemplu, dacă in exercițiul cu funcții se cere să se traseze graficul funcției, puteți face acest lucru prin calculul valorilor funcției pentru două sau mai multe puncte alese de voi sau, prin metoda intersecției graficului funcției cu axele sistemului de coordonate XOY.

Dacă se dă un sistem de două ecuații cu două necunoscute și se cere rezolvarea acestuia prin metoda reducerii, atunci obligatoriu rezolvați prin această metodă iar substituția nu are ce căuta aici. Veți pierde toate punctele dacă nu respectați cerința, chiar dacă ați dat soluția corectă.

La geometrie, dacă o problemă are mai multe metode de rezolvare, nu contează metoda aleasă de voi atât timp cât ea e corectă și duce la soluția cerută. În barem există doar una din aceste metode dar profesorii care corectează, vor ști să adapteze punctajul la metoda aleasă de voi, chiar dacă aceasta nu e similară cu cea din barem. Deci nu vă faceți griji în această privință. Voi doar rezolvați-o corect, restul vine de la sine. La fel ca mai sus, dacă vi se cere să abordați o anumită metodă de calcul sau teoremă, atunci sunteți obligați să rezolvați prin acea metodă.

OBSERVAȚIE IMPORTANTĂ!!!

NU INTRAȚI ÎN PANICĂ! CHIAR DACĂ NU REUȘIȚI SĂ TERMINAȚI SUBIECTELE, CONTEAZĂ MAI MULT SĂ FIE CORECT CEEA CE AȚI FĂCUT PÂNĂ ÎN ACEL MOMENT DECÂT SĂ FACEȚI TOT ȘI SĂ FIE GREȘIT!

Un proverb spune că "graba strică treaba". Și așa este. Nu vă grăbiți în nici un caz. Veți pierde din atenție și concentrare și aveți șanse foarte mari să greșiți la calcule. Mai bine rezolvați 70-75% dintr-un exercițiu dar să fie corect până acolo decât să il rezolvați pe tot și să greșiți jumătate sau mai mult din el. Nu vă grăbiți să terminați lucrarea. Nu e un concurs de atletism. Viteza de scriere și cât de repede terminați, nu garantează și o notă mare.

Cam atât deocamdatâ. Urmează și partea a doua a acestui articol, privitoare la cele trei subiecte de această dată. Până una alta, puneți mâna și mai repetați materia.

Last modified on Tuesday, 07 January 2020 22:01
Chester

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Maxime

" Matematica este arta de a da același nume pentru lucruri diferite."

Henri Poincare

" Tăcerea e de preferat cuvintelor fără sens."

Pitagora

" Întotdeauna admiri ceea ce nu poți înțelege."

Blaise Pascal

" Geniul este răbdare."

Isaac Newton

" Legile naturii nu sunt altceva decât gândurile matematice ale lui Dumnezeu."

Euclid

" Gândesc; deci exist."

Rene Descartes

" Distanța cea mai scurtă dintre două puncte este o dreaptă."

Arhimede

Staff

  • Subscribe to this user's RSS feed This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Sus